Yule log: tipy a rady, jak připravit oblíbený dezert, který bude mít úspěch

Sváteční období se rychle blíží a s ním i tradiční
vánoční
poleno

. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, nabídneme vám několik tipů a rad, jak připravit ten nejlepší Yule log. Podíváme se také na různé typy forem a na to, jak vytvořit iluzi skutečného polena s jeho známými rysy.

Obsah


Toggle

Jak se dělá Yule log?

Chcete-li
si vyrobit Yule log, musíte si nejprve vybrat recept z množství, které existuje. Nejklasičtější je rolovaný špalek, který se vyrábí z rozváleného piškotu politého máslovým krémem nebo ganache. Zde jsou hlavní fáze jeho výroby
:

  1. .
    Udělejte piškotovou roládu
    :

    Smíchejte vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a toto těsto rozetřete na plech vyložený pergamenem na pečení.
    Pečeme přibližně 8 minut při teplotě 210 °C.
  2. Příprava polevy:
    V
    závislosti na zvoleném receptu připravte máslový krém, ganache nebo pěnu, kterými polínko pokryjete.

  3. Vyválejte piškot:

    Jakmile piškot vychladne, rozetřete náplň po celé ploše a poté jej na sebe pevně přitiskněte. Poté špalek zabalte do potravinářské fólie a odložte na několik hodin do chladničky.
  4. Zdobení špalíčku:

    Špalíček můžete potáhnout polevou, máslovým krémem nebo dokonce marcipánem, záleží na vašich preferencích. Přidejte ozdobné prvky, jako je ovoce, čokoládové hobliny nebo cukrové figurky.


ČTĚTE TAKÉ: Yule log: Historie, původ a
tradice

Jaké je
nejlepší Yule log?

Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože chutě a preference se u jednotlivých lidí velmi liší. Přesto vám přinášíme několik návrhů, které by vás mohly inspirovat
:

  • Klasické rolované poleno:

    Ten se skládá z lehké sušenky, která je přelitá krémovým kávovým nebo čokoládovým máslovým krémem.
  • Pěnový špalek:

    Tuto lehčí verzi tvoří piškotový základ přelitý ochucenou pěnou (čokoládovou, ovocnou, vanilkovou…).
  • La bûche glacée :

    Ideální pro změnu oproti tradičním dezertům, kombinuje piškotový základ se sorbetem nebo zmrzlinou.

Výběr nejlepšího polotovaru bude záviset především na vašich osobních chutích a chutích vašich hostů. Obměňujte požitky z roku na rok!

Jak udělat čáry na Yule log?

Abyste vytvořili iluzi skutečného polena, je důležité udělat čáry imitující kůru. Zde je několik technik, jak toho dosáhnout
:

  1. Vidličkou:

    Po potření polena polevou nebo máslovým krémem nakreslete vidličkou nepravidelné čáry, a vytvořte tak efekt kůry.
  2. Šikmou špachtlí:

    Toto náčiní umožňuje provádět širší a hlubší tahy, čímž dosáhnete ještě realističtějšího ztvárnění.
  3. Připravte si k použití
    Pomocí rozpuštěné čokolády
    :

    Proužky můžete vytvářet také pomocí rozpuštěné čokolády štětcem nebo jejím mrholením z pipetovacího sáčku.

Jakou formu použít na výrobu Yule log?

Výběr formy bude záviset především na velikosti, materiálu a tvaru, který pro své poleno chcete. Zde je několik kritérií, která je třeba zvážit
:

  • Velikost
    :
    V
    závislosti na počtu hostů budete muset zvolit větší nebo menší formu. Obdélníkové formy jsou k dispozici v několika velikostech, a to od 20 do 35 cm na délku.
  • Materiál:

    Formy na špalíčky naleznete silikonové, nerezové nebo plastové. Silikon zaručuje výhodu, že je pružný a nepřilnavý, což usnadňuje vyjmutí z formy. Nerezová ocel je naproti tomu pevnější a tužší.
  • Tvar:

    Nejběžnější jsou obdélníkové formy, ale existují také půlválcové nebo vzorované formy, které dají polenu originální tvar.


ČTĚTE TAKÉ: Vánoční štrúdl: Historie a původ této
tradice

Co dělat, když nemáte formu na poleno?

Nepropadejte panice, pokud nemáte formu na polínka! Zde jsou dvě řešení, jak vyrobit poleno bez formy
:


  1. Použijte vlhkou utěrku
    :
    Vyklopte
    rozválený piškot ještě teplý na mírně vlhkou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Poté sušenku srolujte do utěrky a nechte ji srolovanou vychladnout. Po vychladnutí sušenku rozbalte, ozdobte a znovu srolujte.
  2. Připravte si domácí formu:

    Na nerolované špalíčky (pěnu, zmrzlinu…) můžete použít obdélníkovou nádobu potaženou potravinovou fólií. Nezapomeňte přípravek před vložením do lednice dobře zabalit, aby přijal tvar „formy“.

Jaký alkohol je v Yule log?

Přidání alkoholu může vašemu Yule logu dodat gurmánský a slavnostní nádech. Zde je několik nápadů na spojení v závislosti na zvolené polevě
:

  1. Čokoládový špalek:

    Rum, Grand Marnier nebo Cointreau se skvěle hodí k čokoládě a zvýrazní její chuť.
  2. Špalek z červeného ovoce:
    Pro
    zvýraznění chuti červeného ovoce můžete zvolit ovocný destilát, například malinový nebo rybízový likér.
  3. Vanilkový špalíček:

    Krémová whisky, například Baileys, nebo koňak dodají sladkosti vanilky teplý, kořeněný
    nádech.

Pamatujte,
že alkohol by se měl používat s mírou a že dětem a lidem, kteří si nepřejí konzumovat alkohol, je nejlepší nabídnout alternativu bez alkoholu.


TAKÉ ČTĚTE: Vytvořte si papírový vánoční stromeček: tipy a kutilství

Podobné články:


Vytvořte si vánoční věnec: nápady a tipy na domácí výrobu


Odpočítávání do Vánoc: Kolik dní zbývá?


Ultimátní průvodce, jak se dobře obléknout na Vánoce


Kde strávit Vánoce ve Francii a zažít kouzlo svátků?

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *