Sváteční období se rychle blíží a s ním i tradiční
 vánoční
 poleno
 . Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, nabídneme vám několik tipů a rad, jak připravit ten nejlepší Yule log. Podíváme se také na různé typy forem a na to, jak vytvořit iluzi skutečného polena s jeho známými rysy.
 
Obsah
- 
 
Jak vyrobit Yule log?
 - 
 
Jaké je nejlepší Yuleovo poleno?
 - 
 
Jak se dělají čáry na Yule logu?
 - 
 
Jakou formu použít na výrobu Yule log?
 - 
 
Co děláte, když nemáte formu na yule log?
 - 
 
Jaký alkohol je v yule log?
 
 Jak se dělá Yule log?
 
Chcete-li
 si vyrobit Yule log, musíte si nejprve vybrat recept z množství, které existuje. Nejklasičtější je rolovaný špalek, který se vyrábí z rozváleného piškotu politého máslovým krémem nebo ganache. Zde jsou hlavní fáze jeho výroby
 :
- 
 .
Udělejte piškotovou roládu
:
Smíchejte vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a toto těsto rozetřete na plech vyložený pergamenem na pečení.
Pečeme přibližně 8 minut při teplotě 210 °C. - 
 Příprava polevy:
V
závislosti na zvoleném receptu připravte máslový krém, ganache nebo pěnu, kterými polínko pokryjete. - 
 
Vyválejte piškot:
Jakmile piškot vychladne, rozetřete náplň po celé ploše a poté jej na sebe pevně přitiskněte. Poté špalek zabalte do potravinářské fólie a odložte na několik hodin do chladničky. - 
 Zdobení špalíčku:
Špalíček můžete potáhnout polevou, máslovým krémem nebo dokonce marcipánem, záleží na vašich preferencích. Přidejte ozdobné prvky, jako je ovoce, čokoládové hobliny nebo cukrové figurky. 
 
 ČTĚTE TAKÉ: Yule log: Historie, původ a
 tradice 
 Jaké je
 nejlepší Yule log?
 
Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože chutě a preference se u jednotlivých lidí velmi liší. Přesto vám přinášíme několik návrhů, které by vás mohly inspirovat
 :
- 
 Klasické rolované poleno:
Ten se skládá z lehké sušenky, která je přelitá krémovým kávovým nebo čokoládovým máslovým krémem. - 
 Pěnový špalek:
Tuto lehčí verzi tvoří piškotový základ přelitý ochucenou pěnou (čokoládovou, ovocnou, vanilkovou…). - 
 La bûche glacée :
Ideální pro změnu oproti tradičním dezertům, kombinuje piškotový základ se sorbetem nebo zmrzlinou. 
Výběr nejlepšího polotovaru bude záviset především na vašich osobních chutích a chutích vašich hostů. Obměňujte požitky z roku na rok!
 Jak udělat čáry na Yule log?
 
 Abyste vytvořili iluzi skutečného polena, je důležité udělat čáry imitující kůru. Zde je několik technik, jak toho dosáhnout
 :
- 
 Vidličkou:
Po potření polena polevou nebo máslovým krémem nakreslete vidličkou nepravidelné čáry, a vytvořte tak efekt kůry. - 
 Šikmou špachtlí:
Toto náčiní umožňuje provádět širší a hlubší tahy, čímž dosáhnete ještě realističtějšího ztvárnění. - 
 Připravte si k použití
Pomocí rozpuštěné čokolády
:
Proužky můžete vytvářet také pomocí rozpuštěné čokolády štětcem nebo jejím mrholením z pipetovacího sáčku. 
 Jakou formu použít na výrobu Yule log?
 
 Výběr formy bude záviset především na velikosti, materiálu a tvaru, který pro své poleno chcete. Zde je několik kritérií, která je třeba zvážit
 :
- 
 Velikost
: V
závislosti na počtu hostů budete muset zvolit větší nebo menší formu. Obdélníkové formy jsou k dispozici v několika velikostech, a to od 20 do 35 cm na délku. - 
 Materiál:
Formy na špalíčky naleznete silikonové, nerezové nebo plastové. Silikon zaručuje výhodu, že je pružný a nepřilnavý, což usnadňuje vyjmutí z formy. Nerezová ocel je naproti tomu pevnější a tužší. - 
 Tvar:
Nejběžnější jsou obdélníkové formy, ale existují také půlválcové nebo vzorované formy, které dají polenu originální tvar. 
 
 ČTĚTE TAKÉ: Vánoční štrúdl: Historie a původ této
 tradice 
 Co dělat, když nemáte formu na poleno?
 
 Nepropadejte panice, pokud nemáte formu na polínka! Zde jsou dvě řešení, jak vyrobit poleno bez formy
 :
- 
 
Použijte vlhkou utěrku
: Vyklopte
rozválený piškot ještě teplý na mírně vlhkou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Poté sušenku srolujte do utěrky a nechte ji srolovanou vychladnout. Po vychladnutí sušenku rozbalte, ozdobte a znovu srolujte. - 
 Připravte si domácí formu:
Na nerolované špalíčky (pěnu, zmrzlinu…) můžete použít obdélníkovou nádobu potaženou potravinovou fólií. Nezapomeňte přípravek před vložením do lednice dobře zabalit, aby přijal tvar „formy“. 
 Jaký alkohol je v Yule log?
 
 Přidání alkoholu může vašemu Yule logu dodat gurmánský a slavnostní nádech. Zde je několik nápadů na spojení v závislosti na zvolené polevě
 :
- 
 Čokoládový špalek:
Rum, Grand Marnier nebo Cointreau se skvěle hodí k čokoládě a zvýrazní její chuť. - 
 Špalek z červeného ovoce:
Pro
zvýraznění chuti červeného ovoce můžete zvolit ovocný destilát, například malinový nebo rybízový likér. - 
 Vanilkový špalíček:
Krémová whisky, například Baileys, nebo koňak dodají sladkosti vanilky teplý, kořeněný
nádech. 
Pamatujte,
 že alkohol by se měl používat s mírou a že dětem a lidem, kteří si nepřejí konzumovat alkohol, je nejlepší nabídnout alternativu bez alkoholu.
 
 
 TAKÉ ČTĚTE: Vytvořte si papírový vánoční stromeček: tipy a kutilství
  
 Podobné články:
 
 
 Vytvořte si vánoční věnec: nápady a tipy na domácí výrobu
 
 
 Odpočítávání do Vánoc: Kolik dní zbývá?
 
 
 Ultimátní průvodce, jak se dobře obléknout na Vánoce
 
 
 Kde strávit Vánoce ve Francii a zažít kouzlo svátků?
  
