Vánoční jídla: nejlepší masa a nápady na slavnostní večeři

Štědrovečerní večeře je nezbytnou součástí svátečního období.
Každý se těší, až bude moci sdílet tuto společenskou a gurmánskou chvíli se svými blízkými. Jaká jsou nejlepší masa na Vánoce? Jak vybrat ideální jídlo pro tuto příležitost? Co podávat na Štědrý den? A konečně, proč nepřidat sváteční nádech svému outfitu vánočním svetrem? V tomto článku vám nabízíme všechny naše tipy a rady pro úspěšné sváteční stolování.

Obsah


Přepínání

Jaké maso na Vánoce: nadčasová klasika

Abyste své hosty při štědrovečerní večeři ohromili, máte na výběr z několika druhů masa:


  1. Krůta: nesporná hvězda Vánoc
    . Nadívaný krocan svádí svým křehkým a chutným masem.
  2. Kapoun:
    Jedná se
    o zajímavou alternativu ke krocanovi s měkčím a chutnějším masem.
  3. Šunka:

    Šunka pečená v troubě nebo dušená je také velmi oblíbená pro svou rozplývající se a zároveň křupavou stranu.

Existují samozřejmě i
další druhy masa, které můžete zařadit na vánoční menu, například kachna, husa nebo zvěřina (zvěřina, divočák apod.). Klíčové je vybrat maso, které bude vašim hostům chutnat. Které se dobře hodí k tradičním vánočním chutím (kaštany, zimní zelenina atd.).


TAKÉ ČTĚTE: Kouzlo půlnoční mše o Vánocích

Nápady na jídlo pro úspěšné Vánoce

Aby byla vaše vánoční večeře nezapomenutelná, nestačí jen vybrat to správné maso. Musíte myslet také na předkrmy, přílohy a dezerty. Zde je několik nápadů na sestavení svátečního menu
:

Předkrmy: chutné a rafinované recepty

  • Polotovar foie gras na perníkovém toustu a fíkovém džemu
  • .

  • Tatarák z lososa s avokádem a limetkou
  • Dýňová polévka se smetanou a praženými lískovými oříšky

Přílohy: lahodné, gurmánské pokrmy

  • Gratin dauphinois nebo brambory sarladaises jako příloha k masu
  • Zelené fazolky s petrželkou nebo na pánvi smažené lesní houby
  • Cassolette z glazovaných kaštanů a omáčka ze svařeného vína, která povznese vaši drůbež

Dezerty: sladké dobroty na závěr jídla


  • vánoční
    poleno

    s kaštanovým krémem a čokoládou
  • ledový parfait s červeným ovocem a malinovým coulis
  • Tiramisu z klementinek a speculoosu

Varianty chutí přizpůsobte chuti svých hostů a dodejte svému menu punc originality.

Co podávat na Štědrý den?

Na Štědrý den je tradiční podávat společné jídlo s rodinou. Pro tuto příležitost se často upřednostňují jednodušší a méně vydatné pokrmy než na Štědrý den:

  1. Raclette nebo savojské fondue pro hřejivou, přátelskou chvilku
  2. Pot-au-feu nebo blanquette de veau pro uklidňující, gurmánský pokrm
  3. Talíř s mořskými plody, ústřicemi, syrovinkami a krevetami pro rafinovanou, jodovanou večeři

Přemýšlejte také o nabídce několika aperitivních předkrmů (tapenáda, guacamole, verriny…).) a jídlo zakončit na sladkou notu lehkým dezertem (salát z čerstvého ovoce, panna cotta apod.).


TAKÉ ČTĚTE: Tradiční vánoční barvy a jejich symbolika

Vánoční svetr: slavnostní doplněk vašeho outfitu

A nakonec, abyste byli zcela v duchu Vánoc, proč si neobléknout vánoční svetr? Tyto svetry, často barevné a zdobené svátečními motivy (jedličky, sobi, ozdoby…), se staly skutečným symbolem svátečního období. Pokud jste ještě nenašli ten svůj, máte ještě čas objevit vzácnou perlu a prohledat obchody nebo internet.

Ještě zbývá udělat
vše pro to, aby se vám
vánoční jídlo vydařilo a abyste své hosty oslnili chutnými svátečními recepty. Teď už stačí jen obléknout si vánoční svetr a začít se připravovat!

Podobné články
:


Kouzlo cesmíny a jmelí: historie a původ vánočních symbolů.


Vytvořte si vlastní vánoční věnec: nápady a tipy na jejich domácí výrobu


Odpočítávání do Vánoc: kolik dní zbývá?


Tradiční vánoční barvy a jejich symbolika

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *